Co je FDM 3D Tiskárna ?

Co je FDM 3D Tiskárna ?

FDM je zkratka pro technologii 3D tisku nazývanou "Fused Deposition Modeling" nebo také "Fused Filament Fabrication". Jedná se o jednu z nejpopulárnějších a nejrozšířenějších metod 3D tisku využívající natavování a nanášení termoplastického materiálu.

Princip FDM 3D tisku:

1. Podavač vtlačuje plastový filament (strunu) do tiskové hlavy, kde je žhaven a taven v topné trysce.

2. Tisková hlava se pohybuje v osách x a y nad podložkou pro tisk a nanáší řádek po řádku rozžhavený plast, který zde tuhne.

3. Hotová vrstva je ohřátá a na ni se nanáší další vrstva roztaveného plastu. Celý objekt tak vzniká postupným kladením vrstev na sebe.

4. Po dokončení tisku je výtisk často nutné odstranit podpory - přídavné struktury, které při tisku držely převisy a dutiny součásti.

Výhody FDM tisku: - Relativně nízká pořizovací cena tiskáren a materiálů - Široká škála použitelných plastů (PLA, ABS, PETG, nylony, elastomery atd.) - Možnost kombinovat různé materiály a barvy do jednoho výtisku - Nenáročná příprava a bezobslužný provoz po spuštění

FDM je vhodná technologie pro rychlé a levné prototypování, tvorbu konceptů, funkčních dílů, průmyslových forem aj. Je oblíbená jak mezi profesionály, tak mezi bastlíři a nadšenci pro svou relativní dostupnost.

Back to blog