Výroba Filamentu ?

Výroba Filamentu?
Výroba kvalitních filamentů pro 3D tisk je poměrně složitý proces zahrnující několik klíčových kroků:
1. Výběr materiálu Nejprve je nutné zvolit správný termoplastický materiál (např. PLA, ABS, PETG, nylon) v požadované barvě a se správnými aditivy pro dosažení požadovaných vlastností.
2. Extruze Základní plast je roztaven a protlačován přes trysku do formy dlouhé struny. Tato struna musí mít naprosto přesný a konzistentní průměr, což vyžaduje precizní řízení teploty, rychlosti a tlaku.
3. Průvlak Vytlačovaná struna prochází chladicí lázní, která jí pomáhá udržovat kruhový průřez při tuhnutí. Rozměrová přesnost je zde kritická.
4. Úpravy povrchu U některých materiálů se aplikují různé povrchové úpravy pro zlepšení kluznosti, lesku nebo třeba změny třecího koeficientu.
5. Navíjení Hotová struna je navíjena pod přesně regulovaným tahem na cívky nebo kladky. Příliš vysoký tah by ji mohl zdeformovat.
6. Kontrola kvality V průběhu i na konci výroby probíhají přísné kontroly rozměrů, vad, stupně navíjení a dalších parametrů. Jen špičková kvalita zajistí hladký a bezproblémový 3D tisk.
Výroba kvalitních filamentů vyžaduje investici do drahého výrobního zařízení a také odborné znalosti obsluhy. Jen tak lze zajistit požadovanou vysokou přesnost a opakovatelnou kvalitu filamentů.
Back to blog